Máte peniaze v banke? Nezarábate.

                       Zverejnené 22.1.2022, Autor: Vladimír Lipiak

Ak patríte medzi ľudí, ktorý majú uložené peniaze v banke,  tak mám pre Vás zlú správu- prichádzate o peniaze pre seba a svoju rodinu .

Ako to je v banke?
Samozrejme v banke máte peniaze bezpečne uložené, určite o ne neprídete - sú chránene fondom na ochranu vkladov.
Taktiež banky majú svoje kamenné pobočky, kde stále niekto sedí, nebudete predsa investovať cez nejakú internetovú investičnú firmu, ktorá sídli iba v Bratislave alebo nebodaj v Prahe alebo správcovskú spoločnosť z Írska alebo z USA.
V tej banke sedí skúsená investičná teta, ktorá Vám určite poradí ako investovať do akcií a bude sa Vám starať o portfólio, kým sa Vy venujete svojej práci.

FotkyFoto_30204339_Sjpg

Alebo to skúsite takto:

Ak máte radi nehnuteľnosti , tak môžete investovať do realitného fondu, ktorý vlastní obchodné centra, kancelárie, byty, pozemky, hotely.
Prvý realitný fond od IAD Investments dosahuje výnos 3,83%  p.a. za posledných 5 rokov.

Alebo môžete investovať do realitného fondu, v ktorom je 800 realitných projektov po celom svete a podieľať sa na výnose z nájmov priestorov. Výhoda tejto investície je , že svoju investíciu si viete ísť aj osobne pozrieť- dotknúť sa jej a povedať si, že som spolumajiteľom tejto budovy, kancelárie, skladu, pozemku.
Samozrejme ako každá investícia aj táto má nevýhodu a tou je, že v prípade problémov na trhu z nehnuteľnosťami môžu zastaviť vyplácanie z fondu na obdobie jedného roka.

FotkyFoto_21814309_S 1jpg
Radi nakupujete na internete alebo máte radi populárne značky ako Amazon, Nike ,  LVMH Moet Hennessy,  Louis Vuitton,... Stačí si kúpiť podiel vo fonde  BNP Paribas Funds Equity World Consumer Durables s ročným výnosom 14,52% p.a. za 10 rokov.

Alebo si myslíte, že je dobre držať podiely vo firmách v sektore výrobcov, spracovateľov a predajcov jedla. Však najesť sa treba stále, nie?
Fond  iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage,  v ktorom sú nakúpené podiely firiem ako Nestlé, Danone,  Pernod Ricard SA ,.. dosiahol výnos 8,17% p.a. za 10 rokov.

Radi cestujete? Tak si kúpte podiel v hoteloch, reštauráciách, leteckých spoločnostiach. Je to síce sektor zasiahnutý Covid pandémiou , ale práve preto možno ponúkne zaujímavé zhodnotenie.
Investovať môžete cez fond  iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisur, ktorý dosiahol výnos 6,15% p.a. za 10 rokov.

V čase pandémie by bolo dobre vlastniť podiely vo firmách vyrábajúcich lieky. Nech sa páči, aj na to je riešenie- fond  Fidelity - Global Health Care Fund, s ročným výnosom na úrovni 13,97% p.a. za 10 rokov.

FotkyFoto_39797412_XSjpg

A môžeme pokračovať ďalej- investujete do toho čo máte radi, čo Vás teší vlastniť , čo radi nakupujete a môžete sa podieľať na  úspechu týchto spoločnosti. 
Či už máte predstavu alebo nemáte, no neviete ako na to - nájdem pre Vás  vhodné riešenie.

Upozornenie:

S každou investíciou je spojené riziko. Tento článok nie je odporúčanie na investíciu. Pred investovaním sa poraďte s odborníkom.

Ohľadom bezpečnosti investovania tu mám samostatné články:
Mám strach investovať. Čo s tým?
Investičný trojuholník.
Tajomstvo pravidelného investovania.