Rodinný rozpočet II.-Poistenie

                      Zverejnené 7.2.2021, Autor: Vladimír Lipiak

Pri finančných produktoch nemusí byť finančná úspora až taká podstatná. Skôr môže nastať problém, keď daný produkt nebudete mať uzatvorený vtedy , keď ho potrebujete. Je lepšie mať akúkoľvek poistku ako žiadnu.

Poistenie je ako padák- ak ho nemáte,  keď ho potrebujete , už ho nikdy nebudete potrebovať.

Životné poistenie


Nastavenie životného poistenia treba robiť vždy pri životnej zmene (úver, narodenie dieťaťa, zmena práce), zmene príjmu alebo pravidelne raz za rok prehodnotiť pripoistenia.
Základ v zmluve by malo byť poistenie úmrtia , trvalých následkov a závažných chorôb. Pokiaľ športujete je dôležité denné odškodné za liečbu  spôsobenú úrazom.
Ďalšie pripoistenia sú dôležité v prípade , keď nemáte vytvorenú finančnú rezervu: práceneschopnosť, invalidita, pobyt v nemocnici.

Skontrolovať nastavenie zmluvy si môžete tu.

Poistenie auta

Dôležité je podať výpoveď zmluvy 6 týždňov pred výročím uzatvorenia zmluvy. Samozrejme predtým si treba spraviť prepočet ponúk v iných poisťovniach.

Aktuálny prepočet PZP si môžete urobiť TU.
Aktuálny prepočet Havarijného poistenia si môžete urobiť TU.

Je to veľmi jednoduché, stačí zadať ŠPZ-ku a údaje sa načítajú.

 (Tip: Ak Vás zaujíma ďalšie vzdelávanie v oblasti osobných financií, odporúčam knihy autora Robert T.Kiyosaki- knihu si môžete kúpiť tu.)

Poistenie bývania

Dôležité je podať výpoveď zmluvy 6 týždňov pred výročím uzatvorenia zmluvy. Samozrejme predtým si treba spraviť prepočet ponúk v iných poisťovniach.

Aktuálny prepočet poistenia nehnuteľnosti a domácnosti si môžete urobiť TU.

Cestovné poistenie

Porovnanie cien  cestovného poistenia TU.


Ďalšie tipy,  kde ušetriť peniaze:
Ako tvoriť finančnú rezervu?
Rodinný rozpočet I.-Stravovanie

Tému tvorby rezervy výborne spracovala v knihe Kam miznú Vaše peniaze slovenská autorka Martina Valachová. Kniha obsahuje veľa tipov ako znížiť výdavky a tvoriť rezervu. Súčasťou je aj časť na zapisovanie výdavkov po dobu 3 mesiacov.
Knihu si môžete kúpiť tu.


Autor: Vladimír Lipiak