Ako začať s investovaním?

Zverejnené 28.5.2021, Autor: Vladimír Lipiak

Ako začať s investovaním?

Dohodnite si stretnutie  s investičným poradcom. Viem za Vami prísť kdekoľvek na Slovensku. Samozrejme predtým môžete čokoľvek prebrať elektronický- mail, mesenger, WhatsApp.

Aké doklady potrebujem na uzatvorenie zmluvy?
Dospelá osoba potrebuje občiansky preukaz a účet v banke. K uzatvorenie zmluvy na dieťa potrebujem rodný list.

Koľko peňazí potrebujem?
Investičná zmluva sa dá uzatvoriť s vkladom od 20 eur.

Akú investičnú stratégiu budem mať?
Individuálnu- podľa Vašich požiadaviek na riziko, likviditu, investičný horizont. Portfólio je nastavené z fondov, do ktorých sa oplatí investovať v čase Vašej investície. Na výber máme viac ako 1500 fondov.
Používam pravidlo- lacno kúpiť, draho predať.

Ako prebieha prvé stretnutie?
Na prvom stretnutí sa Vás spýtam, aké máte skúsenosti s investovaním alebo sporením. Je dobre mať základný prehľad, kde máte  uložené peniaze- banka, stavebné sporiteľňa, správcovská spoločnosť.
Ďalej akú máte predstavu o zhodnotení, rizikách, dostupnosti peňazí a cieľoch,  na ktoré chcete šetriť peniaze. Často ma klient konkrétnu predstavu o tom , kde chce investovať.
Potom Vám predstavím systém mojej práce a doterajšie výsledky. Ak je záujem o spoluprácu z obidvoch strán, tak sa dohodujeme na detailoch prvej investície:
Výška prvej investície? Výška pravidelnej investície? Dohoda o výške poplatkov.

Ako prebieha druhé stretnutie?
Na druhom stretnutí Vám predstavím finančných partnerov, cez ktorých budeme investovať a investičnú stratégiu. Ďalej výšku poplatkov- vstupný, správcovský, výkonnostný.
Ak súhlasíte,  pristúpime k podpisu zmlúv. Po podpise trvá spracovanie zmlúv jeden-dva týždne, kedy dostanete všetko potrebné na začatie investovania. A môžete previesť prvé peniaze.

Ako prebieha starostlivosť o investované peniaze?
Raz ročne sa stretneme osobne a zhodnotíme vývoj investície. Počas celej doby komunikujeme elektronický, telefonický,  ak vzniknú nejaké otázky.
Všetky zmeny v portfóliu potvrdzujete ako klient. Ja ako poradca nemôžem urobiť žiadnu zmenu, bez Vášho súhlasu.

Ako si viem skontrolovať moje portfólio?
Svoju investíciu si viete skontrolovať cez aplikáciu v telefóne alebo počítači.

Ak chcem vybrať peniaze, aký je postup?
Peniaze viete vybrať kedykoľvek- štandardne do 4 -10 pracovných dní. Všetky pokyny sú realizované prostredníctvom aplikácie v telefóne alebo v počítači.