Ako dosiahnuť finančný dôchodok?

Zverejnené 16.4.2021, Autor: Vladimír Lipiak

Určite ste čakali, že začnem dôchodkovými   piliermi. Áno, piliere (I., II., III.,) súvisia s prípravou na dôchodok, ale o tom v inom článku.
Rozoberiem ako dosiahnuť finančnú nezávislosť a finančnú slobodu, ktoré znamenajú, že môžete odísť do dôchodku kedykoľvek, ale nemusíte, rozhodnutie je na Vás. 

Takže ako na to:

Dividendové akcie
Pri akciách platí , že peniaze nikdy nespia.
Dlhodobo podnikajúce firmy vyplácajú so svojho zisku pravidelnú dividendu. Môžete do nich investovať priamo prostredníctvom akcií alebo kúpiť podiel vo fonde,  kde je takýchto akcii viac.

Napr. fond  iShares STOXX Global Select Dividend vyplatí  dividendu vo výške 3,58% ročne.
Napr. spoločnosť PepsiCo vyplatí dividendu vo výške 2,8% ročne.

Ako začať: našetriť väčšiu sumu - pri sume 100.000 eur, dividendovom výnose 3,58%-  by bola dividenda 3580 eur- mesačne 298 eur.
Nevýhoda: treba  nasporiť väčšiu sumu peňazí

Pasívne príjmy- nehnuteľnosti
Myslím si, že to je oblasť, s ktorou má veľa ľudí skúsenosti. Ak máte voľnú nehnuteľnosť, stačí ak ju prenajmete a máte príjem.

Ako začať: našetriť sumu na kúpu nehnuteľnosti alebo si požičať z banky.
Nevýhoda: okrem väčšieho balíka peňazí sa treba starať o nehnuteľnosť

Tip: Ak chcete investovať do nehnuteľnosti aj s menšou sumou (od 20 eur) a nemať starosti s nehnuteľnosťou- odporúčam investovať do realitného fondu: napr. IAD Prvý realitný fond ponúka ročný výnos vo výške 3,36%.Screenshot_20210121-101433png

Pasívne príjmy- MLM marketing
MLM marketing je veľmi rozšírená forma podnikania firiem, ktoré niečo predávajú (financie, kozmetika, zdravá výživa) a potrebujú čo najväčšiu sieť predajcov.
Najväčšou výhodou tejto formy podnikania je , že na začiatku nepotrebujete peniaze a ani nápad na podnikanie. Potrebujete do toho iba investovať čas, veľa času. A potom už len stačí kopírovať ako to robia úspešný ľudia v sieti, ktorý Vás to ešte budú radi učiť, lebo majú finančný podiel z Vášho úspechu. Môžete s týmto spôsobom začať aj popri práci.

Ako začať: prihlásiť sa na vstupné školenie alebo kontaktovať známeho,  ktorý v tejto oblasti robí a možno Vás už v minulosti oslovil. Tieto firmy majú výborné vzdelávacie programy na predaj a marketing, takže sa môžete veľa naučiť.

Nevýhoda: predajnú sieť treba vybudovať a starať sa o ňu- školiť, trénovať,..
Pozor na manipuláciu manažérov a majiteľov firmy- ich cieľ je často, aby ste sami míňali svoje peniaze na nákupy cez sieť.  Takže namiesto pasívneho príjmu budete mať ešte vyššie výdavky. 

Ďalšie možnosti ako dosiahnuť pasívne príjmy:
Internet- affliate, reklama, 
Financie- starostlivosť o klientov,
Tantiémy,.. .
Tieto možnosti rozoberiem v ďalšom článku.

Nech máte  tých možnosti odkiaľ čerpať finančný dôchodok čo najviac, podstatne je stále si držať fixné a variabilné výdavky čo najnižšie. Platí, ak sú Vaše fixné výdavky nižšie ako Váš pasívny príjem, dosiahli ste finančnú nezávislosť.

Ako píše Stanley,Marko v knihe Váš sused je milionár

Bohatstvo je to , čo usporíte, nie to , čo miniete.